ALİ KANTUR SUNUM ÖZETİ (TEKNOTOBB)

Arkadaşlar merhaba bildiğiniz gibi 19 ve 22 Ocak tarihlerinde TeknoTOBB Gelişim Günleri adlı etkinlik düzenledik. Umarım hepimiz için kişisel gelişim ve teknoloji açısından yararlı bir etkinlik olmuştur

Biz de TeknoTobb IEEE topluluğu olarak seminerlerimize gelen konuklarımızın konuşmalarından birkaç çarpıcı sözler derledik ve bunları sizlerle de paylaşmak istedik.

Gelen konuklarımızdan Ali Kantur gerek Mühendislik fakültesi gerekse İktisadi İdari Bilimler Fakültesi tarafından büyük ilgi gördü. ODTU Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olan Kantur bugün Kantur & Akdaş İnşaat Gıda Pazarlama San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı. Kendisini aslında Mamak Çöplüğünden elektrik üreten kişi olarak tanıyoruz. Cuma günüde bizlerle çoğunlukla bu konu hakkında konuştu.

İşte Sayın Kantur’un konuşmalarından kesitler ve bizlere tavsiyeleri;

Kendisi Ülkemizin saygı değer girişimcilerinden olduğundan daha çok girişimcilik ve yönetim alanlarından bahsetti. Ve en önemlisi bunların insanların öğrenme kabiliyetini canlı tutarak gerçekleşebileceğini tüm konuşması boyunca vurguladı. Ve konuşma sırasında verdiği bir örnekte ise dünyaca ünlü Google firmasının eleman alımı sırasında adayların en çok öğrenme kabiliyetini kullanıp kullanmadığına baktığını belirtti. Üniversite eğitiminin sadece 4 yılla sınırlı olmadığını, öğrenmenin insan hayatının her anında gerçekleştiğini söyledi zaten sayın Kantur’un geçmişine baktığımızda da kendisinin bu sözünün en büyük örneği olduğunu görebiliyoruz.

Konuşmalarının devamında kendisinin tam bir “Kuşkucu” olduğunu vurgulayan Kantur duyduğum her bilgiye inanmam saygı ile dinlerim fakat bu bilgiye inanmam benim araştırmalarım la da örtüştüğü sürece tatmin olduğunu belirtiyor. Mamak çöplümden elektrik üretme sürecinde uygulanan birkaç adımın dünyada tek olduğunu söyleyen Kantur “Benim bu bilgimden bile kuşku duymalısınız, belki de yalan söylüyorum ” diye esprili bir üslupla devam ediyor.

Kendisinin birçok farklı alanda başarılı olma sırrını merak edip sorduğumuzda bunun yönetim kabiliyeti ile gerçekleştiği ve bunun temelinde ise yöneten kişinin çevresinin geniş olmasını söyledi “Bir işe giriştiğimde o işle ilgili tam bilgim olmasa da bilgisi olan kişileri temin edebildiğinden ve bir düzen kurabildiğinden bahsetti.” Yönetimin temelinde de bunun yattığını belirtti. İş hayatında Bilgi ,görgü ve kültürün 3 temel öge olduğunu ve bu üç maddeyi doğru kullandığımız sürece başarıyı elde edeceğimizi söylen Kantur gene Dünyaca ünlü Sturbucks’ın da yıllarca ayakta kalmasının sebebinin bu olduğunu söyledi.

Son olarak Sayın Kanturun konuşmasında en çok şaşırdığım kısım kocaman fabrikada 10 u geçmeyen elemanın çalışıyor olmasıydı. Buda sistemin işleyişinin ve alt yapının en başından beri çok sağlam olduğunu ve planlı bir şekilde işlediğini gösteriyor. Bunun göstergesi olarak bizlere Bir tesla makinasında kaç hareketli parça olduğunu sorusunu yönelterek destekledi. Bir arabada binleri aşkın hareketli parça olduğunu söyleyen Kantur fabrikada çalışan makinelerin Tesla makinelerini örnek alarak oluşturulduğu hareketli parça sayısını az tutarak makinelerin ömürlerinin uzatıldığını daha sistematik yalın bir fabrika oluşturulduğunu söyledi.

En sevdiği çalışanın kendisinin hatasını kabul edip söyleyen ve bir alt kademesindeki kişiyi başarısından dolayı müdürüne övebilen kişi olduğunu da konuşmasının sonunda ekledi.

Son olarak Sayın Kantur’un bizlere önerdiği iki kitabında isimlerini vermek istiyorum

*4 Antlaşma Toltek Bilgelik Kitabı
*Beşinci Antlaşma Bir Toltek Bilgelik Kitabı (Birinci Kitaba ek olarak çıkmış)

TeknoTOBB Gelisim günlerinde en çok talep gören bu oturumda Sayın Kantur u tekrar aramızda görmek isteyen dinleyicilerimiz de oldu İnşallah daha ileri bir tarihte kendisini bir kez daha ağırlamak istiyoruz.

Tarih : 19.02.2016